Hardlopen en alcohol
Onlangs werd ik op Facebook getagged in een conversatie over alcohol. Geen idee waarom. In eerste instantie ging het over het stapelen van koolhydraten. Daarbij werd als hersteladvies een biertje genoemd. Uiteraard werd er gelijk gereageerd dat mensen vooral uitkeken naar dat biertje. Waarop de trainer aangaf, dat het dan wel een alcohol vrij biertje moest zijn, omdat alcohol slecht is bij het hardlopen. Iemand vroeg zich hardop af hoe het dan kon dat ik zo goed presteerde op alcohol.
Eigenlijk is dat een hele goede vraag; "Waarom presteer ik zo goed (op alcohol) ?"
Laat ik beginnen met een veiligheidstatement: Alcohol kan slecht zijn; Drink met mate(n).
Zoekend op het web naar de antwoorden besef ik me ineens dat we het hier over twee verschillende zaken hebben. In eerste instantie ging het over het drinken van een biertje na een wedstrijd en niet over de hardloopprestaties na een avondje doorzakken.
Ik ben er van overtuigd dat het niet verstandig is om een intensieve training te doen met een kater. Maar een intensieve training is wel iets anders als een rustig duurloopje op zaterdag ochtend. En ik roep inderdaad dat ik de lekkerste duurloopjes heb gelopen, na een avondje doorzakken met vrienden. Oftewel met een kater...
Nadat ik de volgende tekst heb gevonden, besluit ik niet verder te zoeken, ik wil graag de charme behouden, die nu rond mijn duurloopjes hangt.
Het drinken van alcohol kan verschillende effecten hebben. Een hoeveelheid van één tot twee glazen werkt opwekkend; je voelt je alert en ontspannen en je praat gemakkelijker. Als je dan doorgaat met drinken, voel je je aangeschoten. Het wordt moeilijker situaties te beoordelen, je bent minder kritisch op jezelf en je wordt zorgelozer. 1
Maar dat ging over de duurloopjes. Ik heb ook onlangs een PR gelopen op de halve marathon, nadat ik de avond vooraf uit eten was geweest en een aantal zware biertjes heb genuttigd.
De trainer plaatste de volgende afbeelding op Facebook:

Waarom alcoholvrij beter is voor sporters...
- Verdoofde hersen- en zenuwcellen.
Dit hoeft niet per sé slecht te zijn. Juist door je pijntjes (of je hele lichaam) niet zo goed te voelen, kan je langer doorgaan. Zoals in de quote hierboven overschat je je mogelijkheden en kan je doorlopen waar je normaal al zou opgeven. - Suikertekort.
Misschien was de alcohol al afgebroken of had ik voldoende suikers in mijn lichaam door het uitgebreide diner (uit eten; dubbel dessert) dat ik had genuttigd. Indien er nog alcohol in het bloed zit, wordt dit als eerste gebruikt door de spieren, heb ik wel eens gelezen. - Dehydratie.
Tijdens mijn PR heb ik iedere km gedronken en niet geplast. Waarschijnlijk heb ik hier dus geen last van gehad. - Trager spierherstel.
Het lijkt mij dat dit pas na de inspanning optreed, dus dit feit hoef ik niet te ontkrachten. - Verminderde slaapkwaliteit.
Ik had prima geslapen. Dus geen last van gehad. - Vaatverwijding.
Hier zou inderdaad nog winst te behalen zijn, door je hart minder hard te laten werken. Echter staat er ook dat hierdoor je lichaamstemperatuur "extra" daalt. Zonder alcohol moet je lichaam dus harder werken om je warmte af te voeren, wat dan weer ten koste gaat van je hardloopprestaties. - Alcohol vermindert de kracht en het uithoudingsvermogen van het hart.
Euhm... uithoudingsvermogen van het hart ? Daar wil ik helemaal niet diep over nadenken.
Als je vaten verwijden, heb je minder weerstand, waardoor je hart ook minder hard hoeft te pompen. Theoretisch lijken punt 6 en 7 elkaar in balans te brengen ;-) - Verzuurde spieren.
Jarenlang is er aangenomen dat verzuring werd veroorzaakt door melkzuur, maar nieuw onderzoek twijfelt daaraan. 2 3
Het lijkt mij niet zo zwart/wit als het hier staat en ik vraag me ook af bij welke hoeveelheden alcohol deze genoemde punten optreden.
Maar hoe zit het nou met dat biertje na de marathon ?
Gisteren hoorde ik toevallig een interview met Rico Verhoeven, waarin hij aangaf na afloop van zijn laatste wedstrijd 's avonds wel een paar drankjes te hebben gedronken. Alcoholische drankjes... door de wereldkampioen kickboksen.
Als iemand die zo bezig is mijn zijn sport en gezondheid al zijn overwinning viert, waarom zouden wij amateurs dat dan niet kunnen ? Moeten wij dan juist niet iedere kans grijpen om een prestatie te vieren ? En ongeacht de eindtijd, een marathon uitlopen is een prestatie die volgens mij zeker gevierd dient te worden. Met een biertje. Zonder alcoholvrij...
Tot slot wil ik nog even duidelijk maken dat ik geen dokter, geen trainer, geen wetenschapper en duidelijk geen schrijver ben. Ik kan dus ook geen betrouwbaar advies geven, enkel mijn opinie opschrijven en zo veel mogelijk onderbouwen. En daarom:
Leef ! Geniet ! En loop hard !
1 Hardlopen en alcohol: een goede combi?
3 Verzuring en vermoeidheid bij duursport